Cik lielas ir iespējas IT administratoram piekļūt pie lietotāja failiem?

Strādāju lielā Latvijas uzņēmumā. Darba vieta ir datorizēta - dators ir pieslēgts lokālajam tīklam kopā ar vairākiem 100 citu datoru.
Uz datora glabāju arī šādu - tādu personisko informāciju. Laika gaitā esmu novērojis, ka IT vīriem ir visai plašas iespējas darboties ar datoru arī bez manas klātbūtnes - viņi var pa kluso uzinstalēt/deinstalēt programmas, izdzēst failus, pieslēgties attālināti caur Remote desktop un tmldz. Varbūt kāds var nokomentēt cik plašas ir IT vīru iespējas. Vai būtu jāuztraucas par to, ka viņi var piekļūt maniem personiskiem failiem, parolēm?

skvo      Tev jau te tauta principa visu paskaidroja, tas ko es gribu pateikt ir - darba dators ir domāts DARBAM! un nevis privātām izklaidēm darba laikā. Nopērc portatīvo un ņemies kamēr nelabi paliek, vien nedomāju ka darba dēvēji būs ar ko tādu apmierināti:) Kad tauta Latvijā beidzot sapratīs, ka uz darbu iet lai STRĀDĀTU un nevis bla, bla, bla dzītu!:( Darba devējs Tev MAKSĀ par DARBU!

niknis      -> fargo
1kārt, LV nav lielu uzņēmumu. Tas informācijai. Fiziski nav.
----

Nu, IT jomā jau nu ir gan :). Es šancēju kantorī, kur 200+ k darbinieku, kas izpilda projektu kantorim, kur 140k ļautiņi. IT saimniecība totāls Megazvērs.

Par tēmu - daļai datu administratori tiek klāt, daļai netiek. Jautājuma uzdevēja gadījumā - tiek klāt visam 100%. Un, jā, piekrītu - darba dators viennozīmīgi ir darbam :)

slieks      Vienmēr rēķinos ar to, ka admins redz VISU. Kā tāds biktstēvs. :)

lore7      Ja grib redz visu (paroles tai skaitā), bet tas nenozīmē, ka viņi skatās. Personiskos dokumentus, jāglabā mājas datorā vai ārējā diskā.

p_p      "Vienmēr rēķinos ar to, ka admins redz VISU. Kā tāds biktstēvs. :)" (c) slieks

turklāt, viņam tāpat kā biktstēvam ir pienākums glabāt grēksūdzes noslēpumu - gadījumā ja satraucies par personīgo datu nopludināšanu trešajām personām.
un vēl viņam tāpat kā biktstēvam ir pienākums atskaitīties augstākajai priekšniecībai

mandomāt, nevienu neinteresēs tava pases kopija, bērna dzimšanas apliecība vai tava pēdējā asis analīze, kuru glabā savā datorā.

LaskovijMerzavec      Protams, ka tiek visam klāt un visam, ko dari ar datoru:) Tieši tāpat, kā apkopēja redz visu, ko Tu esi sametis miskastē un kur esi gājis, pēc kurpju nospiedumiem uz grīdas utt...

Pats savulaik esmu licis sistēmas, kurās no rīta nodaļas vadītajam ir uz galda, viss ko esi darījis ar datoru. Pāris tadas kontroles un darbieniekam darba ražība uzreiz pacēlās. Protams stulbi tadas metodes lietot, bet ir ļoti efektīvas daudzos gadījumos:)

bru_nette      /pamāj saviem IT puišiem/

:))

jodo      /klusi iesmaida par paroļu dzēšanu un cache tīrīšanu/ necenties, tāpat viss ir pierakstīts ;)

Gribi darbā nodarboties ar fufeļiem - izmanto savu datoru un ne kompānijas tīklu

Torpedo      Tagad jau mobilajos, kas ir jau tik lieli, ka dazi salidzinaami pat ar laptopiem, ir nets un var dariit to pasu, ko dariitu uz darba datora, ja jau jums ir taada prieksnieciba, ka nelauj ne draugos pasedeet, ne rekinus apmaksaat. Te visi tik pareizi un gudri, ka nav ko tirst pasuutiit - "darba dators, darba laiks". Jus uz podu pasi ejiet, vai arii tur juus kaads aiznes. Besii siitie superpareizie! :( Un vispaar - nevajag iet stradaat pie privatajiem asinssuceejiem - tas ir pedejais, kas vispaar var buut!

Vucis      Negribu nevienam mācīt dzīvot, bet:
1. privātajiem failiem lieti noder visparastākās flash atmiņas.
2. lai nebūtu pēc katras sesijas netā fundamentāli jātīra kompis, der apgūt t.s. privāto pārlūkošanu.
3.kārt - darba dators tiešām ir domāts darbam. Labā ziņa - mēs visi esam cilvēki, sisadmins tai skaitā.

jodo      Torpedo, ir forši, ja darbā maksā par sēdēšanu draugos un rēķinu maksāšanu, bet normālā darba vietā, kuras vadība rūpējas par to, lai viņu darbinieku vidū būtu pēc iespējas mazāk trulu idiotu, šādas aktivitātes nav svarīgas un nav arī atbalstāmas.

Sekureku5      Neticu, ka lielā uzņēmumā administratoram ir laiks pētīt katru darbinieku. Tad tur jābūt kādam speciemeslam.

janisb      =>kiks Ja ļoti vajag kompānija var tikt arī SSL trafikam klāt - cik tu reizes esi skatījies kas izsniedzis lapas sertifikātu? Kompānija var ievies savu CA kas ir kā uzticama ieinstalēta visos kompānijas datoros, klientam pārtvērējs iebaro sertifikātu kas parakstīs ar uzticamu ca, pārtvērējs atšifrē daus, izčeko, sašifrē ar lapas īsto sertifikātu un nodod tālāk. Par lielu naudiņu var nopirkt iekārtas kuras šo operāciju veic ar orģinālo izsniedzēju sertifikātiem, tā, ka useris vispār neko pamanīt nevar.
Nemaz nerunājot par tehnoloģijām kas operē ar datiem pašā browserī, pirms tie ir sašifrēti

Vucis      kiks, tavā datorā ir fails, kurā glabājas visas tavas paroles, kuras esi izmantojis. Spriežot pēc visa, tu par šo faktu neesi dzirdējis, nerunājot par to, ka varētu šo listi atrast. Atšķirībā no admina. Bet, ja jau viņš var attālināti piekļūt tavam datoram....

niknis      -> kiks
Nu neticu, ka adminis var piekļūt parolēm.
-----

Tas nav ticības, bet tehniskas dabas jautājums :) Ja gribēs (un tas ir ļoti būtisks "ja") - tiks. Kauču keylogeri uzliks. Un, jā, pilnīgi nopietni - tas ir iemesls, kāpēc man prātā nenāk iet interneta bankā no sveša (lai dies pas - publiska) datora. Un tā nav paranoja.

Vientulais_vilks      niknis , cik gadijumus tu esi dzirdeejis, ka kaadam tavam pazinam buutu iztirita internetbanka deel taa, ka logojies tajaa publikskaa vietaa vai no svesa datora? :D Cik vispaar sadu gadijumu bijis Latvijaa? Es neesmu ne par vienu dzirdeejis ..

janisb      =>Vientulais_vilks Ar tādu faktu nevines neplātās, ne bankas, ne arī klienti, bet gadījumi ir simtos un piedevām bankas šādos gadījumos klientu zaudējumus nesedz, atšķirībā no karšu datu zādzībām un sekojošas izmantošanas.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu